ΚΑΡΙΤΑΣ ΝΑΞΟΥ – ΤΗΝΟΥ

Κοινωνικός & πολιτιστικός χώρος συνάντησης της Κάριτας «SERVIAM CAFÉ» Λουτρά Τήνου

Από τον Ιούνιο του 2020 οπότε και υπογράφηκε μεταξύ Αρχιεπισκοπής και τοπικής Κάριτας το συμφωνητικό παραχώρησης στην Κάριτας συγκεκριμένων κτιρίων εντός του συγκροτήματος της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιδοθήκαμε σε ένα δυναμικό αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνουν το συντομότερο οι απαραίτητες ενέργειες προς αξιοποίηση των κτιρίων και ο καθορισμός των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισής τους. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ικανοποίησή μας για την έναρξή τους το περασμένο Δεκέμβρη και τη συνέχισή τους με αμείωτο ρυθμό μέχρι σήμερα.

Συμπαραστάτης μας σε αυτή τη προσπάθεια στάθηκε η τεχνική  κατασκευαστική εταιρία Sarnitec S.A. που αφιλοκερδώς προχώρησε στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης των κτιρίων και την εκπόνηση στη συνέχεια τεχνικών μελετών της αποκατάστασής τους. Η παραπάνω διαδικασία ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα ώστε στη συνέχεια η τοπική μας Κάριτας να καταρτίσει και να προωθήσει φάκελο ένταξης των προτεινόμενων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα με τη βοήθεια της Κάριτας Ελλάς. Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν διατεθεί είναι από πόρους της τοπικής Κάριτας που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια για το συγκεκριμένο σκοπό κυρίως από Κάριτας της Ιταλίας με τις οποίες έχουμε αδελφοποιηθεί ή υπάρχει αγαστή συνεργασία και επαφή.

Ειδικότερα, εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει σε δυο μικρά κτίρια στο κέντρο του κήπου, 50 και 35 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία προβλέπεται να διαμορφωθούν – και με τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο αυτών – σε κοινωνικόπολιτιστικό χώρο με δυνατότητα παρασκευής καφέ/προγεύματος και τουαλέτες αντίστοιχα. Το σημείο είναι πολύ όμορφο, αποπνέει ηρεμία, αναμφίβολα φέρνει νοσταλγία σε όσους πρόλαβαν να ζήσουν τις παλαιότερες ένδοξες στιγμές της Μονής τότε που οι χώροι έσφυζαν από κόσμο και ζωή αλλά και σε όσους δεν είχαν αυτή την εμπειρία δίνεται η δυνατότητα να αναπλάσουν με τη φαντασία τους την τότε εποχή μέσα σε ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον. 

Οπωσδήποτε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας για όσους θα είναι παρόντες στο χώρο και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα, ενώ παράλληλα οι εργασίες αποκατάστασης εσωτερικά και εξωτερικά πραγματοποιούνται από τον εργολάβο με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία αλλά και επίσης στα υλικά και τους τρόπους χρήσης τους. Το συνολικό κόστος αδειοδοτήσεων, αποκατάστασης, διαμόρφωσης και η αγορά εξοπλισμού ανέρχεται στο ποσό των 55.000 ευρώ περίπου με την τοπική Κάριτας να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σήμερα σχεδόν τα μισά. Οι προσπάθειές μας θα ενταθούν τους επόμενους μήνες προς ανεύρεση και του υπόλοιπου αναγκαίου κεφαλαίου ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν και ο χώρος να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες την άνοιξη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα σύντομα η τοπική Κάριτας θα αναζητήσει επίσης και τους συνεργάτες εκείνους οι οποίοι θα μπορέσουν να εργαστούν για να λειτουργήσει ο χώρος.

Το όραμά μας για το κοινωνικό καφέ της Κάριτας στα Λουτρά Τήνου το οποίο σε μια στιγμή έμπνευσης ο Αρχιεπίσκοπός μας Νικόλαος ονομάτισε: “SERVIAM CAFÉ” είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών του νησιού, να προσφέρει χαλάρωση και ευχάριστο ελεύθερο χρόνο τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους επισκέπτες χάρις στο όμορφο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει, θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και φιλικό στα παιδιά. Εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και με την ιστορία (πχ. μουσική / βιβλίο) θα πραγματοποιούνται σε κατάλληλες ευκαιρίες εφόσον το ίδιο το περιβάλλον και η διαδρομή του στο χρόνο τις υποστηρίζουν απόλυτα. Και αυτή η δράση της τοπικής Κάριτας είναι ανοικτή προς τον κόσμο και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από νέους εθελοντές από ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τη προσπάθειά, μακάρι οι συνθήκες να καταστούν ευνοϊκές να τους υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Η ανάδειξη τοπικών / παραδοσιακών προϊόντων έχει τεθεί ως ένας επιπλέον στόχος αλλά επίσης υπάρχει και η σκέψη μελλοντικά το “SERVIAM CAFÉ” να αποτελέσει σημείο προώθησης προϊόντων δίκαιου εμπορίου (Fair Trade).

Τα μέλη του συμβουλίου νιώθουμε χαρά και αισιοδοξία πως η πρωτοβουλία που λάβαμε με τη βοήθεια του θεού θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο. Λαμβάνουμε θετική ανταπόκριση και στήριξη από αρκετά άτομα που διαισθάνονται την έγνοια μας να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και λειτουργικό και παράλληλα να διασωθεί κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών Τήνου. Παραμένουμε ανοικτοί σε προτάσεις και ιδέες για συνεργασία από άτομα ή φορείς για τη λειτουργία του χώρου και βέβαια οπωσδήποτε σε προσφορές ή υποδείξεις πιθανών χορηγών για την ολοκλήρωση του έργου.

Αν μην παραβλέπουμε πως η Κάριτας ως  Φιλανθρωπικό Σωματείο δεν έχει στόχο το κέρδος και οι τελικοί ωφελούμενοι και αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι άτομα ή οικογένειες με δυσκολίες εφόσον το κέρδος που θα προκύπτει από τη λειτουργία του χώρου θα αποδίδεται στο κοινωνικό έργο της Κάριτας (βοηθήματα σε ασθενείς, παροχή βασικών αγαθών διατροφής, αποπληρωμή λογαριασμών, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κοκ.).  Στηρίζω την Κάριτας σημαίνει στηρίζω συνανθρώπους μου που βρίσκονται σε ανάγκη.