Επίσκεψη της Κάριτας Ισπανίας στην Τήνο

Αδελφική επίσκεψη από στελέχη της Κάριτας Ισπανίας δέχτηκε το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου η τοπική μας Κάριτας Νάξου Τήνου. Η αντιπροσωπία αποτελούταν από το σεβαστό πατέρα Vicente Martin, εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Ισπανίας, τον κ. Carluccio Giannini πρώην εργαζόμενο στην Κάριτας Ισπανίας υπεύθυνο για τα διεθνή προγράμματα σε Ινδονησία και Λατινική Αμερική και την κα. Carmen Gómez de Barreda υπεύθυνη προγραμμάτων για την Ευρώπη. Την ομάδα συνόδευε η διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς κα. Αλβέρτη Μαρία. Η επίσκεψη ήταν συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της κας Silvia Compagno, επίσημης αντιπροσώπου της Κάριτας Ιταλίας τον περασμένο Ιούνιο. Οι επισκέψεις αυτές σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν την ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των τριών μεσογειακών Κάριτας της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδας – Ιταλίας – Ισπανίας) αλλά και να προωθηθεί η ιδέα ανάπτυξης του επονομαζόμενου «Τουρισμού Αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα αυτό που ήδη εφαρμόζεται από αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού με φροντίδα της Κάριτας βασίζεται στη καλλιέργεια του πνεύματος εθελοντισμού, του σεβασμού στο περιβάλλον και τη φύση αλλά και την γνωριμία και εκτίμηση από τους επισκέπτες κάθε τόπου των ιδιαίτερων πολιτιστικών και κοινωνικών συνθηκών. Η τοπική μας Κάριτας από το 2015 σταθερά κάθε χρόνο υποδέχεται προσκόπους και εθελοντικές ομάδες νέων τόσο στη Τήνο όσο και στη Νάξο στα πλαίσια των παραπάνω αξιών ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανεξαιρέτως τα νησιά μας από τη μια διαθέτουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και από την άλλη ξεχωριστά πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα τη δική μας περίπτωση επιπλέον χαρακτηρίζει η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών διαφορετικών δογμάτων. 

Το σύνολο των προσπαθειών και των επαφών του τελευταίου διαστήματος λοιπόν επικεντρώνεται στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις δυο παραπάνω Κάριτας και υπό το συντονισμό της Κάριτας Ελλάς στοχεύει ώστε οι φιλοξενίες αυτού το τύπου να γίνουν με περισσότερο οργανωμένο τρόπο και να αφορούν μεγαλύτερο εύρος ανθρώπων τόσο αριθμητικά όσο και ηλικιακά. Συνάμα σε τοπικό επίπεδο αναγκαία προϋπόθεση είναι η φροντίδα ύπαρξης κατάλληλων υποδομών και την ανάδειξη όλων των τομέων δράσεις στους οποίους οι επισκέπτες θα μπορούσαν να προσφέρουν εθελοντικά. Στα πλαίσια αυτά οι Ισπανοί επισκέπτες την Τετάρτη το βράδυ είχαν μια πολύ γόνιμη και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Νάξου – Τήνου στο χώρο του Κέντρου Ακρόασης ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις τους χώρους της πρώην Μονής και Σχολής των Ουρσουλινών στα Λουτρά, στο προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο και στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Κιουράς στη Σάντα Μαργαρίτα. Τέλος το μεσημέρι της Πέμπτης ήρθε από τη Σύρο ειδικά για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς, π. Αντώνης Βουτσίνος. Ο πρόεδρος της τοπικής Κάριτας και ο π. Φερνάντο διευκόλυναν μεταφράζοντας από Ελληνικά σε Ισπανικά και το αντίστροφο ώστε στις συναντήσεις όλοι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφραστούν και να κατανοήσουν με άνεση και ευχέρεια.