ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος ομάδα Ισπανίδων εθελοντριών και συνεργάτες μας από Ιταλική Κάριτας επισκέφθηκαν την Τήνο και ταυτόχρονα με τις στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής εργάστηκαν με συγκεκριμένους στόχους και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις για περεταίρω αμοιβαία ανάπτυξη.

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ομάδα από την Ισπανία, 8 φοιτήτριες και 3 συνοδοί, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Κιουράς στη Σάντα Μαργαρίτα από 14 έως 20 Ιουλίου. Την πρώτη μέρα μετά από μια μικρή παρουσίαση του έργου της τοπικής Κάριτας που έγινε στο Κέντρο Ακρόασης προσφέρθηκε από τα μέλη του συμβουλίου δείπνο στο φιλόξενο κήπο της κας. Στέλλας στα Κιόνια ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε ευχάριστα με τραγούδια στα Ελληνικά και τα Ισπανικά.

Την Δευτέρα 15/7 το απόγευμα στους χώρους της Παναγίας του Βρυσιού, σε συνεργασία με τις εκεί αδελφές και μια ομάδα εφήβων από την Βαρκελώνη έγινε συνάντηση με το Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Τήνου «Έχουμε Δικαίωμα». Η δράση ήταν πολύ επιτυχημένη τόσο επειδή υπήρχε ζωντάνια χορός, τραγούδι και πλατιά χαμόγελα από όλους τους παρόντες όσο και λόγω του καλού καιρού και της όμορφης τοποθεσίας.  

Την Τρίτη 16/7 το πρωί στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγαλόχαρη» στη Χώρα της Τήνου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ηλικιωμένους της εν λόγω μονάδας και με παρουσία των μελών της ομάδας επικοινωνίας του ΚΑΠΗ και των ωφελούμενων του ΚΗΦΗ Δήμου Τήνου, για το συντονισμό όλων των δομών φρόντισε η κα. Μαρία Δελλατόλα – Παγανέλη. Οι φοιτήτριες είχαν ετοιμάσει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σε power point για την Ισπανία που κέντρισε το ενδιαφέρον του πραγματικά μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που συμμετείχαν. Ακολούθησε χορός, μουσική και διάλογοι ηλικιωμένων με τα κορίτσια καθώς και μερικές επισκέψεις σε δωμάτια ηλικιωμένων με δυσκολία στη μετακίνηση. Η εμπειρία ήταν πολύ θετική για όλους δυστυχώς όμως λόγω του προγράμματος της μονάδας ο χρόνος ήταν περιορισμένος ώστε δε συνεχίστηκε περισσότερο η επικοινωνία με ηλικιωμένους που το επιθυμούσαν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ναό και τους εκθεσιακούς χώρους του ΠΙΙΕΤ και το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τη τοπική ζυθοποιεία «Νήσος» όπου έγινε παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής μπύρας και βέβαια γευστικές δοκιμές.

Την Τετάρτη 17/7 από νωρίς το πρωί η ομάδα εργάστηκε στον τομέα ρουχισμού στην Ξινάρα. Το μεσημέρι στο φροντισμένο χώρο του Συλλόγου Ξινάρας προσφέρθηκε γεύμα όπως συνήθως από την Κάριτας ενώ το απόγευμα ήταν ελεύθερο για μια βουτιά στα νερά της Κολυμπήθρας.

Την Πέμπτη 18/7 υλοποιήθηκε όπως είχε προβλεφθεί εκδρομή στα Έξω Μέρη, προσφορά της Κάριτας και για τις δυο ομάδες (φοιτητριών και εφήβων). Πρώτη στάση ήταν το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας όπου δεχτήκαμε πολύ θερμή υποδοχή και ξενάγηση. Στη συνέχεια με τα πόδια κατεβήκαμε στον Πύργο όπου υπήρχε ελεύθερος χρόνος και εφόσον άνεμος δεν ήταν υπερβολικός δόθηκε χρόνος μιας ώρας για μπάνιο στην παραλία Ρώχαρη. Στην επιστροφή είχαμε φροντίσει για το γεύμα το οποίο και απολαύσαμε κάτω από τη σκιά των δέντρων στον όμορφο προαύλιο χώρο της εκκλησίας στα Πλατιά. Την εκδρομή συνόδευε η κα. Ανδριάνα Φλόρες προκειμένου να διευκολύνει στις μεταφράσεις, ιδιαίτερα κατά την ξενάγηση στο μουσείο.

Τη Παρασκευή 19/7 τελευταία μέρα εθελοντισμού από το πρωί οι κοπέλες βρέθηκαν στους χώρους της πρώην μονής και σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά, εκεί υπό τη καθοδήγηση του επιστάτη και των κυριών που είναι υπεύθυνες για το μουσείο χωρίστηκαν σε δυο ομάδες εργασίας η μια για καθαρισμό εσωτερικών χώρων του μουσείου και η άλλη για τον περιβάλλοντα χώρο του κοιμητηρίου της μονής. Οι δυο ομάδες εργάστηκαν ως το μεσημέρι. Μετά το γεύμα στο Βωλάξ θέλησαν να συμμετέχουν στην Θ. Λειτουργία της ενορίας του Σκαλάδου και το βραδάκι με τα μέλη του ΔΣ της Κάριτας που μπόρεσαν να είναι παρόντα προκειμένου να τις αποχαιρετίσουν προσφέρθηκε από το Χρήστο Φιοράντη κέρασμα στο καφενείο του χωριού. Κατά την ολοκλήρωση και πριν τον αποχαιρετισμό οι κοπέλες δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά για τη φιλοξενία και τη φροντίδα και σημείωσαν ότι η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη, επίσης ανταλλάχθηκαν μικρά συμβολικά δώρα.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ BIELLA

Για μια περίπου εβδομάδα (22- 27 Αυγούστου) φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Κιουράς στη Σάντα Μαργαρίτα δυο στελέχη από την Ιταλική Κάριτας Biella, της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο. Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται επίσκεψη από Κάριτας της Βορείου Ιταλίας, η προηγούμενη επίσκεψη ήταν από την Κάριτας Cuneo, της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνο τον Ιούνιο του 2017. Κατά βάση η επίσκεψη αυτή από μέρους των Ιταλίδων ήταν αναψυχής αλλά και διερευνητική καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής σε μικρή κλίμακα του προγράμματος «Τουρισμού Αλληλεγγύης» το οποίο η τοπική μας Κάριτας επιθυμεί να αναπτύξει σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας των Αρμενίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κάριτας Τορίνο και Μιλάνο δεν έχουν αδελφοποιηθεί με την Κάριτας Νάξου – Τήνου όμως επισκέψεις και επαφές όπως αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα είναι ιδιαίτερα επιθυμητές και ωφέλιμες. Οι δυο παραπάνω Ιταλικές Κάριτας συντονίζουν ένα μεγάλο δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων με πολύ αξιόλογα προγράμματα εντός και εκτός Ιταλίας ώστε διαθέτουν τεράστια εμπειρία και γνώσεις τις οποίες μοιράζονται μαζί μας.