ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πρόσφυγες εξέθεσαν φωτογραφίες τους στην Τήνο με τη στήριξη των «Νέων Κάριτας σε Δράση»

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώσαν η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Νάξου – Τήνου στο διάστημα 10 – 24 Αυγούστου με έργα προσφύγων και αιτουμένων άσυλο από τη χώρα μας. Θέμα της ήταν ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνουν οι ερασιτέχνες φωτογράφοι πρόσφυγες το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του τόπου που τους φιλοξενεί, εν προκειμένω της Αθήνας. Γι’ αυτό η έκθεση είχε τον τίτλο «Αθήνα, Η πόλη μου…».

Την εκδήλωση των εγκαινίων στις 9 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Αντώνιος» άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου Σεβασμιότατος π. Νικόλαος ο οποίος αναφέρθηκε στο πνεύμα και τους τρόπους με τους οποίους η Κάριτας ως επίσημος φορέας υλοποίησης του φιλανθρωπικού έργου της Καθολικής Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τους πρόσφυγες και όσους διώκονται από τον τόπο τους λόγω πολέμων ή δυστυχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη την Κάριτας, τους εθελοντές και όλους τους συνεργάτες για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και για το σημαντικό έργο που επιτελείται για την διατήρηση της αξιοπρέπειας αυτών των συνανθρώπων μας, επιπλέον της κάλυψης των βασικών βιοτικών τους αναγκών. Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος ο οποίος ανέγνωσε σχετικό μήνυμα του Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωροθέου Β’. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος καθώς και ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Ο τήνιος καθηγητής Φωτογραφίας Αριστείδης Κοντογιώργης υποστήριξε την έκθεση για τη διοργάνωσή της στην Τήνο, βοήθησε κατά την προετοιμασία της και την προλόγισε κατά την τελετή των εγκαινίων. Ο ιστορικός Τέχνης, πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης που επίσης παραβρέθηκε στα εγκαίνια περιέγραψε τα στοιχεία που ενεργοποιεί η Τέχνη στον εσωτερικό κόσμο του πρόσφυγα αλλά και σε καθένα από εμάς τους θεατές, αναλύοντας συνοπτικά μερικές ενδεικτικές όσο και δυνατές φωτογραφίες της έκθεσης.

                Οι έξι νέοι εθελοντές της ομάδας «Νέοι Κάριτας σε Δράση» κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν πλήθος επισκεπτών να τους ενημερώσουν για το έργο της Κάριτας και παράλληλα μέσω των 45 φωτογραφιών παρουσίασαν μια διαφορετική εικόνα του προσφυγικού, πιο ανθρώπινη, πιο αισιόδοξη και πιο φωτεινή, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τα «κλικ» των 28 προσφύγων και μεταναστών που συμμετείχαν στο Σεμινάριο Φωτογραφίας από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Πακιστάν και τη Γκάνα.

     Το δρώμενο στήριξε με την παρουσία του τόσο η τοπική κοινωνία της Τήνου, η οποία δήλωσε συγκινημένη από την προσπάθεια των νεαρών φωτογράφων, όσο και παραθεριστές από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σκωτία, την Πολωνία και τις Φιλιππίνες. Οι επισκέπτες στο πλαίσιο της Καμπάνιας της Διεθνούς Κάριτας «Μοιράσου το Ταξίδι» (http://journey.caritas.org/) κλήθηκαν να μοιραστούν το «ταξίδι» τους, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους με τους συνανθρώπους τους κι από κοινού να οικοδομήσουν μια παγκόσμια κοινότητα σεβασμού και αλληλεγγύης, μέσα από την «Κουλτούρα της Συνάντησης».

Οι «Νέοι Κάριτας σε Δράση», μετά το πέρας της Έκθεσης, αναχώρησαν για τον τόπο τους, έχοντας αποκομίσει μία ανεκτίμητη εμπειρία εθελοντικής προσφοράς, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και δεσμεύτηκαν να προσθέσουν κι άλλους σταθμούς στο «ταξίδι» της Έκθεσης – μετά την Αθήνα, την Κρήτη και την Τήνο – μεταφέροντας πάντα το μήνυμα της αγάπης.

Η εθελοντική δράση χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την «Fellowship of the Least Coin», ένα παγκόσμιο, οικουμενικό κίνημα προσευχής  για τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση (www.flc.net.ph). Το Σεμινάριο Φωτογραφίας ήταν ενταγμένο  στο πλαίσιο του Προγράμματος  «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.